23-24 квітня в Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Методологічні та правові аспекти діагностики, терапії та соціальної допомоги при психічних і поведінкових розладах у різних вікових групах».

Під час обговорення головних питань, що стосуються аутизму, міжнародні експерти підкреслили, що різниця між розладами аутистичного спектру і шизофренією давно доведена. За їх словами, особливі люди стають шизофрениками не частіше, ніж звичайні. Україна ж у цьому питанні відстає від західних країн рівно на 10 років. Саме тому в колах психіатрів досі йде опір розпорядженням МОЗ щодо скасування автоматичної зміни діагнозу «аутизм» на «шизофренію» по досягненню пацієнтом 18 років. Батькам на місцях як  і раніше потрібно відстоювати коректний діагноз – аутизм – для своїх дітей до їх повноліття.

Крім цього, піднімалися теми європейської реформи психіатрії, психіатричних служб для дітей та підлітків, глобальної системи охорони психічного здоров’я дітей, а також українські проблеми у сфері аутизму та можливі шляхи їх вирішення.

Іноземними гостями заходу стали фахівці з Німеччини, Італії, Литви, Ізраїлю, Норвегії та Франції. На конференції були присутні і українські чиновники, і відомі в медичній галузі фахівці: головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальностей «Психіатрія та наркологія» Ірина Пінчук, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, головний позаштатний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Дитяча психіатрія» Ігор Марценковський та ін. Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» представила його директор Лариса Рибченко.

 «Такий формат обміну досвідом дуже важливий для кожної країни, а для України особливо, тому що зараз їй дуже важливо відірватися нарешті від радянських стандартів і взяти приклад з європейських», – говорить директор Фонду «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко.

«По суті, даний симпозіум – це продовження роботи над створенням в нашій країні системи сучасної психіатричної допомоги. Аутизм досить часто згадувався, як один з нових викликів і до професійного співтовариства лікарів, і суспільства в цілому, – зазначила голова Асоціації батьків дітей з аутизмом Євгенія Панічевська. – Про аутизм говорили в контексті тягаря захворювання. Такий коефіцієнт зараз розраховується ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) для статистичного розрахунку втрат, викликаних інвалідністю. Вперше в одній з доповідей почула річ, що вразила мене – ефективність витрат на психічне здоров’я дітей і підлітків для держави повинна бути вище, ніж на боротьбу з раком».

«Впевнена, що процес іде, і Україна в ньому не на останньому місці. Імена та діяльність наших провідних психіатрів Ірини Яківни Пінчук, Ігоря Анатолійовича Марценковського – вже надбання світової спільноти. Ці люди несуть сучасні погляди і підходи, які відстоюють право людей на допомогу і гідне життя в суспільстві. Але ж швидко такі питання і не вирішуються, занадто великі, принципові повинні бути ці зміни. І ми приймаємо в них саме пряме участь. Головне – діяти», – додала пані Панічевська.