Не дивлячись на те, що інформації про аутизм в Інтернеті дуже багато, батьки дітей з аутизмом нарікають на її розрізненість, стереотипність, іноді навіть неадекватність. Це було одним з головних стимулів відвідати двомісячний Курс «Методика навчання батьків аутичних дітей навичкам ефективного спілкування і розвиваючої гри».

«Всі обсяги доступної інформації збивали мене з пантелику, тому після постановки діагнозу аутизм я відразу зрозуміла – мені, як мамі, потрібні курси. Це економить мій час. І я вірю, що основна реабілітація – це робота батьків, правильна організація домашнього простору, правильне мислення і багато чого іншого», – каже Леся Остапенко, мама 4-х річного хлопчика з аутизмом.

Батькам складно було зрозуміти, що займатися з дитиною треба постійно, але ці заняття повинні бути у вільній формі, за допомогою спілкування та гри. «Ми почули тут багато начебто простих речей, але раніше ми про них або не знали, або не надавали їм значення, не було системи і правильних пріоритетів», – ділиться враженнями тато 4,5-річного хлопчика Олександр Москалюк.
Слухачі Курсу зізнаються, що навіть самі елементарні методи, про які вони вперше почули на цих Курсах, дають прекрасні результати. Наприклад, якщо опускатися до рівня очей дитини. «У мене дитина через три тижні навіть заговорила! Впевнена, це в тому числі завдяки Курсам, оскільки я почала дуже активно працювати зі своїм сином. Зараз кількість слів навіть не рахую, повторює він абсолютно все, починається спонтанна мова. Ми також навчилися просити, відмовилися від памперсів. Тут я почула рекомендації і, завдяки ним, привчила сина до душу», – каже Леся Остапенко.
Є на Курсі також няня, яка займається з дитиною з аутизмом. Наталія Горбик розповідає, що мама цього хлопчика вже пройшла навчання на Курсі і визнала його також корисним для няні. Зараз Наталія розуміє, що відпрацьовані зі звичайними дітьми підходи в роботі з особливим хлопчиком треба міняти.

«Батьки старанно виконували домашні завдання і на початку кожного заняття розповідали про успіхи своєї дитини, – розповідає тренер курсу Ірина Калиниченко, практичний психолог, фахівець, що володіє методикою АВА. – Ці батьки дійсно подивилися на дітей з іншого боку, зрозуміли, що потрібно опуститися на рівень дитини, щоб вона їх зрозуміла і відчула, що потрібно думати в першу чергу про те, яка мета поведінки дитини, а не намагатися його покарати».
Успішно відвідавши перший модуль, батьки виявили бажання відвідати і другий, де з фахівцем будуть обговорювати самостійність дитини в побуті, в грі, в школі.

Нагадаємо, що зараз проходить набір батьків у нову групу двомісячного Курсу для батьків, який стартує 5 лютого. Запрошуємо всіх бажаючих, хто не мав можливості пройти навчання раніше. Реєстрація обов’язкова –

info@cwf.com.ua Кількість місць – обмежена.