Директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко в грудні відвідала Федеративну Республіку Німеччину на запрошення Громадської Організації Free Ukraine c метою обміну досвідом та встановлення дружніх зв’язків. Група з 10 українських фахівців в рамках програми змогла вивчити німецький досвід роботи з надання допомоги дітям і дорослим з аутизмом, а так само їх сім’ям. Завдяки дружнім організаціям ГО «Родина Кольпінга» і «Free Ukraine» вдалося ознайомиться з формами і методами роботи, які використовують в Німеччині для роботи з дітьми та дорослими з аутизмом.

«У Німеччині існує програма« Підтримка », яка дає можливість людям з інвалідністю, в тому числі і психічної, проживати окремо від батьків і родини. Вони віддають перевагу індивідуальному житлу з патронажем. Це дозволяє зберегти своє право на особисте життя і приватність », – ділиться побаченим Лариса Рибченко.

Багато що з того, що показали українським фахівцям в Німеччині, варто застосувати в Україні. Як зазначає Лариса Рибченко, у німців все на високому рівні і нам варто у них повчитися. «В центрі для дітей та молоді (до 22 років) з особливими потребами працює десять фахівців. Цей центр створений і працює завдяки партнерству держави і громадської організації. Все продумано до дрібниць. Велика увага приділяється роботі з батьками і допомоги сім’ї в прийнятті дитини і його особливостей », – зазначає Лариса Рибченко.

Більш детальну інформацію про німецький досвід читайте в інтерв’ю з Ларисою Рибченко в наступних номерах журналу «Аутизм Сьогодні».