150 фахівців та батьків Львова та Львівської області вчились працювати з психологічними проблемами дітей з аутизмом вдома, в школі та в дитячих садочках. 18 квітня у Брюховичах міжнародна громадська організація «Дитина з майбутнім» та Навчально реабілітаційний центр Святого Миколая провели практичний семінар «Психологічні проблеми дітей з аутизмом в закладах освіти та вдома. Шляхи їх вирішення». Ключовим спікером семінару виступила Консул провідної європейської асоціації «Аутизм-Європа», засновниця МГО «Дитина з майбутнім» та мама хлопчика з аутизмом Інна Сергієнко. Пані Сергієнко вже шостий рік поспіль проводить безкоштовні практичні секції для фахівців по всій Україні.

 «Ми розпочинали працювати з фахівцями та батьками з базових речей – що таке аутизм і як розуміти і приймати аутистів такими, які вони є. Потім була серія практик про сенсорні відчуття та принципи роботи мозку аутиста, а зараз ми з моїми колегами працюємо над психологічними проблемами, з якими можуть зіштовхнутися як батьки, так і спеціалісти, – розповідає Інна Сергієнко. – Якщо ми об’єднаємо ці знання, то зрозуміємо як знайти підхід до кожної дитини і допомогти їй якісно жити в сім’ї, серед однолітків в садочку чи в школі».

Школі експерти семінару приділили окрему увагу, адже саме там зараз активно крокує програма інклюзивної освіти для всіх дітей з особливостями.  «Спеціалісти зі всіх регіонів відчувають брак інформації з питань аутизму. Оскільки інклюзія в нас впроваджена на законодавчому рівні, кількість особливих дітей в закладах освіти збільшується. Педагогам потрібно якомога більше знати, які стрес-фактори спричиняють стрес у дитини з аутизмом, як їх уникнути або справитися з ними, якщо такі вже виникли, яким чином підтримати дитину та допомогти вчителю», – роз’яснює Ірина Сергієнко, ще один тренер семінару та директор з розвитку МГО «Дитина з майбутнім».  На сьогодні вже біля 4 тисяч фахівців по всій Україні відвідали практичні семінари щодо роботи з дітьми з аутизмом. В Брюховичах таку велику аудиторію зацікавлених зібрали вперше.

«Тенденції в світі та в Україні, які вказують на невпинне збільшення кількості людей з аутизмом,  змушують нас звертати увагу на цю особливість, – каже Ірина Лукачук, заступник директора НРЦ Святого Миколая з навчально-методичної роботи, співорганізатор заходу. – Щоб краще таких дітей розуміти, відчувати, чути та взаємодіяти з ними і мати більше можливостей ефективно їм допомагати, ми і організовуємо такі семінари. Наші педагоги кваліфіковані, але в наш час ми не маємо права стояти на місці – ми в постійному пошуку чогось ефективного, якісного і дієвого, що можемо застосувати потім на практиці».

Семінар з аутизму у Брюховичах проходить в рамках регіонального туру Консула «Аутизм- Європа» Інни Сергієнко, яка отримала міжнародну нагороду від INAP Awards (International Naturally Autistic People Awards) в номінації Community Mentor (Наставник співтовариства) у 2014 році.