16 січня в Умані відбувся 10-й семінар «Проблеми та досягнення в сфері аутизму в світі і Україні» в рамках регіонального туру Консула провідної європейської асоціації «Аутизм Європа» Інни Сергієнко.

На семінарі були присутні батьки, співробітники Центру соціальної реабілітації  та ПМПК, декан факультету соціальної та психологічної освіти Уманьського державного педагогічного університету та фахівці. 

«На сьогодні в Умані 9 зареєстрованих діток з аутизмом серед 309 дітей-інвалідів. П’ятеро з них відвідують Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», – повідомила Галина Кучер, депутат обласної ради, начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. – Для цього ми ретельно підбираємо фахівців, але в них майже немає навиків в роботі з дітьми з аутизмом. Саме тому ми запросили до нас Консула “Аутизм-Європа” Інну Сергієнко. Нам дуже потрібен цей досвід, щоб ми були підготовані до спілкування з особливими дітьми».

Інна Сергієнко звернула особливу увагу на проблему адаптації дітей з аутизмом до реалій навколишнього світу – як інтегрувати таку дитину, вибрати для неї правильну активність, підібрати корисні заняття, підходи, перетворити ігри, творчість та спілкування на терапію. Говорили також про актуальні питання сфери – від ранньої діагностики розладу до залучення особливих дітей до навчального процесу. 

“Переваги міжнародних організацій в тому, що вони надають безцінну можливість обмінюватися досвідом, а функції Консула передати і поширити цю інформацію в своїй країні. Тому я намагаюся якомога доступніше донести до спеціалістів та батьків дітей з аутизмом дієві практики щодо адаптації дітей з аутизмом до навколишнього середовища, – говорить Консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко”.

У 2014 році Інна Сергієнко стала лауреатомINAP 2014  (NaturallyAutisticPeopleAwards) в номінації CommunityMentor (Наставник спільноти) за внесок у розвиток сфери в Україні.