6 жовтня, напередодні Дня Вчителя, в Premier Hotel Rus пройшов практичний семінар «На шляху до інклюзії», організований Асоціацією “Child.ua” і порталом Autism.ua. Семінар зібрав близько ста представників спеціалізованих і звичайних шкіл, інклюзивно-ресурсних центрів, психологів, асистентів вчителів із Києва, області та інших регіонів України. В рамках семінару були висвітлені теми: як створити відповідне і безперешкодне освітнє середовище для дітей з особливими потребами, як працює їхня психіка, які особливості розвитку дитини з особливими освітніми потребами у віці від 3 до 9 років.

Окрему увагу організатори приділили питанням організації інклюзії та перспективам впровадження концепції соціальної інклюзії сімей з дітьми. Директор з розвитку Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Ірина Сергієнко взяла участь в семінарі в якості запрошеного спікера. Ірина висвітлила практичні питання інклюзії та структури її організації; показала, якою може бути ресурсна/сенсорна кімната і навіщо вона потрібна, звернула увагу на важливість її існування в освітньому закладі та установі додаткової освіти.

Учасникам також продемонстрували інноваційні технології для діагностики і корекції поведінки дітей з особливими потребами.

Завдяки семінару гості змогли отримати відповіді на більшість питань, що стосуються взаємодії та організації освітнього процесу з особливими учнями.