Директор Фонду «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко відвідала Вірменію в рамках міжнародної науково-практичної конференції “Інклюзивна освіта: сучасні проблеми та перспективи” в Єревані.

На конференції пані Рибченко стала єдиним представником нашої країни і зробила доповідь про умови інклюзивної освіти дітей з аутизмом в Україні. Учасниками конференції були також представники Росії, Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Чехії, Фінляндії, Швейцарії, Шотландії, США та інших країн.
За словами пані Рибченко, система інклюзивної освіти у Вірменії добре налагоджена. Будь-яка школа отримує статус інклюзивної, якщо в ній навчається хоча б одна дитина з інвалідністю. У країні діє система «гроші за дитиною», тому школам вигідно приймати дітей з особливостями.
У Вірменії спільно з ЮНІСЕФ створена концепція розвитку дитини з аутизмом. Функціонує Центр для людей з аутизмом, де на постійному обслуговуванні знаходиться близько 150 осіб. Такий Центр відвідують діти від 1,5 року, є тут і група для дорослих. Всі фахівці в цій установі працюють за АВА-методикою. Центр курує Перша леді країни, а заняття для дітей абсолютно безкоштовні, як і навчання у всіх вірменських школах.
Також, директор Фонду провела майстер-клас в Єреванському педагогічному університеті, де розповіла, як працює школа-садок «Дитина з майбутнім» та відповіла на запитання, які цікавили аудиторію.
«Я дуже рада і вдячна, що мені випала честь представляти Україну на такій важливій ​​науковій конференції. Обмін досвідом, який відбувається на таких міжнародних майданчиках, безцінний. Мені дуже сподобалася та система інклюзивної освіти, яка діє у Вірменії. І тут, насправді, немає нічого складного або неймовірного. Просто інтереси дитини поставили в центр системи освіти. І я сподіваюся, що подібне колись станеться і в нашій країні», – коментує пані Рибченко.
Повне інтерв’ю з Ларисою Рибченко читайте в жовтневому номері журналу «Аутизм сьогодні».