Ізраїльський досвід у розв’язанні проблем аутизму – це багаторічна практика, вдосконалення та напрацювання різних шляхів розвитку. Тут буквально кожна дитина, незалежно від її особливостей або можливостей, охоплена системою освіти. Її забирають до школи і привозять додому, навіть якщо це дівчинка або хлопчик з обмеженими фізичними можливостями. Вони не зачинені вдома!

Ізраїльська система освіти для дітей з особливостями в розвитку, зокрема з аутизмом, відрізняється від української насамперед можливостями для дітей. А також кількістю фахівців і мотивацією для них, методами інтеграції людини в соціум. Слід зазначити, що в Ізраїлі вже давно займаються і дошкільнятами, і підлітками, і дорослими людьми з аутизмом. Батьки можуть віддати свою дитину до різних навчальних установ залежно від її віку. Тут існують ясла для раннього втручання (2 – 3 роки) і дитячі садки від трьох років для дітей з аутизмом. Наступний етап – школа. В Ізраїлі працюють чотири початкові школи для дітей з аутизмом – в Єрусалимі, Рішон-ле-Ціоні, Герцлії і Тель-Авіві. Їх місце розташування спеціально вибирали так, щоб діти з різних регіонів могли дістатися до шкіл. У такому закладі навчаються діти віком від 6 до 12 років. Також є школи для дітей із розумовою відсталістю, де залежно від початкового діагнозу може навчатися й дитина з аутизмом.

Форму та місце навчання в Ізраїлі визначає муніципалітет (аналог нашої психолого-медико-педагогічної консультації), зважаючи на рівень розвитку, а також здатність сім’ї забезпечувати позашкільну діяльність та інші чинники. Тих дітей, яких він направляє до школи, обов’язково повинні прийняти без додаткових вимог.

У країні є й старші школи для дітей з аутизмом, де навчаються хлопчики і дівчатка від 12 років до 21 року. 21 рік – це вік, коли в Ізраїлі закінчується шкільна освіта для дітей з особливостями у розвитку. У такій школі є учні з середнім і нижче середнього рівня інтелектом. У звичайних школах середня освіта закінчується у 18 років.

Більше читайте на http://pedpresa.ua/122531-autyzm-izrayilska-systema-osvity-bilshe-mozhlyvostej-dlya-ditej.html