Ця субота для діток з аутизм була цікавою і веселою – більше десятка дітей побувало на майстер-класі з живопису Сергія Поноченюка в рамках Студії соціалізації «Дитина з майбутнiм», а також виставці «Погляд» в Національному музеї Шевченка. Маленькі гості із задоволенням дивилися на картини, торкалися їх дерев’яних рельєфних копій і при цьому слухали аудіо запис з описом того, що вони бачать.

«Спочатку придумали проект для незрячих, але в процесі виставок допрацювали його. Звуковий супровід дуже сильно допомагає – підштовхує людину на правильне уявлення тієї чи іншої роботи », – розповідає Сергій Поноченюк. Тому виставка в її сьогоднішньому форматі відмінно підходить для дітей з аутизмом, адже вони самі можуть обирати, за допомогою чого сприймати інформацію.

«Я допомагаю діткам з особливостями розвитку вже більше двох років. Все почалося з того, що перевів свої картини в дерево і додав звуковий супровід, яке допомагає побачити і відчути ту красу, яку не завжди можуть побачити і зрозуміти особливі діти», – говорить автор виставки Сергій. – До нас приходять і незрячі, і діти з синдромом Дауна, і діти з аутизмом. Тут діти стають більш веселими, відчувають турботу і увагу, відчувають себе затишно».

Сергій Поноченюк впевнений, що його методика малювання допомагає розвивати мислення і покращувати фантазію особливих діток. Батьки ж відзначили, що дітям дуже сподобалося на майстер-класі і виставці. Важливим було й те, що діти перебували разом і займалися спільною діяльністю: збирали пазли, малювали.