«Особливості педагогічного менеджменту корекційної роботи
з аутичних дітьми» – з такою доповіддю виступила директор Фонду «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко на науково-практичній конференції «Права осіб зі спектром аутичних порушень: освітні, соціальні та медичні послуги» у Львові.

«Конференція пройшла дуже плідно. Приїхало більше сотні учасників, чого ми, чесно кажучи, не очікували під час літнього періоду. Важливим аспектом було поєднання пленарного дня і практичних майданчиків на другий день, де можна було, в тому числі, поспілкуватися в неформальній обстановці і познайомитися з практичним досвідом колег. Можливість обмінятися досвідом та поспілкуватися з професіоналами сфери аутизму стало найціннішим як для мене, так і інших учасником конференції», – розповідає пані Рибченко.

Доктор психологічних наук, директор консультативного центру для осіб з аутизмом «Справи Кольпінга» Катерина Островська зазначила: «Конференція вийшла у нас дуже конструктивною. Нам вдалося зібрати всі категорії людей з різних інституцій: батьків, педагогів, вчених, чиновників з місцевої влади. Це дозволило сформувати такі пропозиції, які консолідували всі точки зору. Я вважаю, що ми досягли короткострокового результату. Ми поставили перед собою завдання. Наступний наш крок, який стане довгостроковим результатом, – лобіювання наших інтересів на законодавчому рівні. Ми намагаємося конструктивно знайти ті ресурси, які б задовольняли потреби самих користувачів. Тобто, така форма конференцій, обговорень, круглих столів дає свої результати».

Народний депутат Юрій Мірошниченко, який сам є батьком дитини з аутизмом, і активно допомагає спільноті, надіслав звернення до учасників конференції: «…Сьогодні ми працюємо над Загальнодержавною програмою допомоги дітям з розладами аутистичного спектру і їх батькам. Ця програма необхідна не стільки для подальшого фінансування різних заходів (хоча це також дуже важливо), скільки для аудиту того, що вже є, систематизації цієї інформації і розробки чіткого і всім зрозумілого плану дій на рік, 2 роки, 5 років з залученням громадськості, українських та зарубіжних експертів… ». Повний текст звернення.

Конференція відбулася за підтримки Львівської обласної державної адміністрації, кафедри психології Львівського національного університету імені Івана Франка, ГО «Справа Кольпінга в Україні» (м. Чернівці) та МГО «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» (м. Київ).