Кінець вересня ознаменувався масштабною конференцією в Баку, Азербайджан, де обговорили роль інклюзивної освіти на різних етапах розвитку дітей. Захід відбувся завдяки прекрасній організації приймаючої сторони, зокрема Наргиз Алієвої, кандидату мед. наук, директору освітнього центру Purple Kids.

Наші фахівці – Інна Сергієнко, засновник Фонду допомоги дітям з РАС «Дитина з майбутнім», консул Аутизм Європа і мама особливої дитини, а також Наталія Стручек, директор дитячого садка «Дитина з майбутнім» – були запрошені в якості експертів з метою презентації досвіду України в сфері вирішення проблем аутизму.

Так, на конференції для педагогів, батьків та фахівців, які працюють з особливими дітьми, Інна розповіла про ситуацію в нашій країні, про те, чого вже вдалося досягти, освітніх проектах і про прийдешні ініціативи Фонду. Директор дитячого садка «Дитина з майбутнім» Наталія Стручек з успіхом презентувала проект саду, ексклюзивного корекційного закладу для дітей з ментальними особливостями. Вже 8 років садок працює, як продумана система навчання і виховання з урахуванням індивідуальних особливостей і рівня розвитку кожної дитини.

Після конференції представники України зустрілися з Деканом факультету соціальних наук і психології, професором Хікметом Алізаде, а також іншими академічними лідерами. В результаті були напрацьовані напрямки потенційної співпраці з університетами в сфері навчання майбутніх педагогів.

 «Поінформованість про аутизм серед батьків, населення в цілому – поки не висока, – каже Інна Сергієнко. – Але ініціативність наших бакинських колег, глибокий інтерес до теми і готовність вчитися говорять про те, що незабаром ситуація може змінитися ».

Результатом візиту стала угода про підписання меморандуму про подальшу співпрацю, а рамках якого планується конкретна робота експертів України в Азербайджані.