18 вересня в Запоріжжі відбувся тринадцятий семінар Консула «Аутизм Європа» Інни Сергієнко «Проблеми та досягнення у сфері аутизму в світі та в Україні» в рамках регіонального туру містами країни.

Послухати Консула зібралося майже півсотні людей, серед яких представники ПМПК, фахівці і батьки дітей з аутизмом. Приймав семінар Запорізький міський територіальний центр соціального забезпечення (надання соціальних послуг).

Слухачі мали можливість ознайомитися з останніми досягненнями у сфері аутизму, світовою практикою в роботі фахівців і, особливо, батьків, а також поставити ті питання, які їх цікавлять на даний момент. У залі звучали питання про зниження дитячої агресії, про моменти виховання і корекції поведінки, про роботу з батьками та інші.

«Запоріжжя – це перший регіон, де я не почула про проблеми з діагностикою аутизму. Це дуже радує. Мені також сподобався Центр, який нас приймав. Те, скільки людей з аутизмом вже пройшли через нього, підтверджує, що статистика по регіонах нашої країни дуже недостовірна. Особливих дітей і дорослих набагато більше. Така ситуація зі статистикою залежить від того, на скільки відповідально лікарі підходять до постановки діагнозу. Я побачила, що у фахівців, які працюють з дітьми з аутизмом, є величезна потреба в інформації про сучасні методи, вони не знають, як створити структуру для роботи з дітьми з аутизмом. Фахівці отримують маленьку зарплату, що не дозволяє їм відвідувати корисні, але платні семінари або тренінги. Тому потреба у підвищенні кваліфікації величезна. Ми будемо працювати над тим, щоб держава все-таки приділила цьому необхідну увагу», – коментує поїздку Інна Сергієнко.

Консул зазначила також зацікавленість і небайдужість аудиторії. Вона підкреслила, що в Запоріжжі активно працюють над тим, щоб створити для дітей такі умови, які б дозволили отримати максимальний ефект від занять з педагогами.

 “Мені дуже сподобалося. Семінар пройшов душевно, він не складався з сухих фактів, не подавався медичноюмовою і не був розрахований тільки на педагогів – Інні вдалося охопити найширшу аудиторію. У мене залишилися найкращі враження. Консул подала все дуже докладно: методики, нововведення, ігрові підходи. Людина поділилася власними напрацюваннями, що буває дуже рідко», – зазначила Валерія Погудіна, системний сімейний психотерапевт, медичний психолог, завідуюча ПМПК Заводського району м. Запоріжжя.

«Фахівці такого рівня, як Інна Сергієнко, приїжджають до нас дуже рідко. Я винесла для себе дуже багато корисного з цього семінару та систематизувала ті знання, якими вже володіла», – говорить Світлана, мама дитини з аутизмом.

Фонд «Дитина з майбутнім» дякує Запорізькому міському територіальному центру соціального забезпечення за теплий прийом і вдячну аудиторію.