Складність отримання професійного діагнозу через катастрофічну нестачу фахівців – головні проблеми, з якими сьогодні стикаються діти з аутизмом та їхні батьки в Україні. Такі підсумки громадського опитування, проведеного Фондом допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» напередодні 2015р., учасниками якого стали 24 громадські організації та понад 120 батьків дітей з аутизмом з усіх регіонів України.

Нижче, за кількісними показниками, розташувалися наступні питання – «неможливість вчасно почати корекційну роботу», «складність потрапити в школу» і «неможливість отримати дошкільну освіту». Це найбільш болючі питання, з якими доводиться жити дітям з аутизмом та їх батькам щодня.

«Ми займаємося цим питанням вже п’ять років, – каже засновник Фонду та Консул «Аутизм Європа» в Україні Інна Сергієнко, – і, на щастя, бачимо серйозні зрушення в суспільстві. Але інерційність і пасивність державного апарату занадто сильна. Чиновники будуть чинити опір, а ми – боротися. Надія – на нову владу і на людей, які в звичайному житті знають що це таке, на наше громадянське співтовариство, на журналістів і на міжнародні рухи».

За підсумками опитування, більше 60% заявило, що в 2014р. аутисти найбільше відчували підтримку від українських організацій, 27% – від міжнародних, і лише 6% – від державних органів влади. При цьому, 21% респондентів вважає, що ставлення українського суспільства до аутистів стало «набагато толерантніше».

Третина опитаних батьків (28%) «самі вирішують свої проблеми», але при цьому «надія на поліпшення ситуації» – переважна (81%).

Найближчим часом Фонд «Дитина з майбутнім» проведе повний аналіз даного опитування та надасть його результати для громадськості.

Дане опитування, ініційоване і проведене Фондом «Дитина з майбутнім» (Україна, Київ) – перше і єдине в Україні громадське опитування, що відображає ситуацію, в якій доводиться жити і боротися в Україні дітям з аутизмом та їхнім батькам. Фонд висловлює щиру подяку всім учасникам опитування за їхню активну позицію.