19 грудня в с. Березівка Житомирського району відбувся семінар Консула «Аутизм Європа» Інни Сергієнко «Проблеми та досягнення у сфері аутизму в світі та Україні» в рамках регіонального туру Консула. Це другий семінар на Житомирщині.

Гостей приймав Березівський навчально-реабілітаційний центр, де навчаються слабочуючі діти.
Тут фахівці, яким уже довелося зіткнутися з ознаками аутистичного спектру, отримали практичні поради по роботі з особливими дітьми. У найближчому майбутньому Центр планує вести з ними активну роботу з реабілітації.
«Останнім часом до нас почали приходити діти з суміжними проблемами. Якщо раніше ми не чули про проблему аутизму, то зараз і література, і просвітницькі програми нас підвели до того, що ми вже самі в деякій мірі можемо бачити ці ознаки. Буває, що дитині поставили діагноз «глухота», але ми бачимо, що він чує, просто ніхто не звернув увагу на явно виражені ознаки спектру аутизму. Тому наша психолог Наталія Ковальчук записалася на курси методики TEACCH і стала ініціатором приїзду Консула», – коментує директор Центру Любов Васянович.
Сама організатор Наталія Ковальчук зазначає, що і далі планує співпрацювати з міжнародними та українськими організаціями з метою набуття практичних навичок і ефективних методів допомоги дітям з аутизмом.
Консул Інна Сергієнко підкреслила велику зацікавленість фахівців Центру в роботі з особливими дітьми та інтеграції їх у суспільство.
«Тут зібралися фахівці, які лише планують працювати у сфері боротьби з проблемою аутизму. Вони бачили тільки кількох таких дітей. Але прагнуть розпочати серйозну роботу, що для нас, звичайно, є дуже цікавим проектом. Тому що це школа для слабочуючих дітей, а це означає, що у них є можливість забезпечити і дитині з аутизмом інклюзію в рамках спеціалізованої установи для хлопчиків та дівчаток з нормальним інтелектуальним розвитком. Тобто, це не школа для розумово відсталих. У ній можна побачити повноцінну інклюзію. Також тут є фахівці, які вже мають досвід роботи з дітьми з порушеннями сенсорних параметрів. Їх вчать говорити. Я побачила достатньо професіоналів, які практично готові займатися з аутистами, їх треба тільки навчити специфіці роботи. Звичайно, моя лекція не вирішить всіх проблем. Це тільки старт. Але ми познайомилися з тими людьми, які не бояться і мають наміри серйозно працювати. Ними створена ініціативна група, вони читають літературу. Ми будемо співпрацювати й обмінюватися досвідом. До того ж, ми бачили деякі напрацювання, які можемо використовувати у себе», – сказала Сергієнко.
Для довідки: Березівський навчально-реабілітаційний центр був створений в 1947 році. Дванадцять випускників школи протягом 1995-2013 років ставали «золотими» і «срібними» чемпіонами Дефлімпійських ігор, чемпіонами світу та Європи.
Фонд «Дитина з майбутнім» висловлює особливу подяку психологу Центру Наталії Ковальчук за теплий прийом.