19 червня у Вінниці, напередодні семінару Консула «Аутизм-Європа» Інни Сергієнко, відбувся круглий стіл, який ініціювали представники громадської організації «Розвиток», яка нещодавно з’явилася у Вінниці. Головною темою спілкування були практичні поради – як втілити в життя проект, який дав би можливість захищати права дітей з аутизмом і дати їм можливості для реабілітації та розвитку на регіональному рівні.

«Ми поспілкувалися з представниками батьківської організації «Розвиток» та відповіли на багато питань її представників: з чого їм починати, як і куди рухатися, як розгортати свою діяльність. Мене дуже тішить, що батьки самоорганізовуються. Якщо ми самі не будемо боротися за наших дітей, то до них нікому і ніколи справи не буде. Батьки повинні говорити про проблему аутизму, показувати і розповідати свої історії, щоб люди, особливо держчиновники, розуміли – від нас не можна просто відмахнутися! Ми існуємо і ми будемо боротися за кожен щасливий рік наших малюків», – каже Інна Сергієнко.
На круглому столі обговорили, як організаційні питання, так і питання фінансування. Найбільше сподівань зараз на міжнародні структури і окремих спонсорів. В Україні люди погано розуміють, що таке аутизм і навіщо на це жертвувати гроші. Тому починати регіональний проект необхідно з малого. Наприклад – спеціального класу в дитячому садку.
Позитивні приклади такої діяльності є, і не тільки в Києві. «У Львові існує група для аутистів в звичайному дитячому садку. Вона створювалася на грантові гроші. Проект створити було не так складно, як утримувати його. Тому з часом проект передали на баланс міста», – ділиться директор Фонду«Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко.
Для успішної реалізації проекту для дітей з аутизмом, вважає пані Сергієнко, необхідно знайти, перш за все, партнерів, які будуть готові допомагати його реалізовувати і популяризовувати. Також необхідно знайти союзників в галузі медицини та освіти. А брак фахівців або недостатню інформованість батьків найлегше виправити на навчальних тренінгах, серію яких вже з вересня проведе Фонд «Дитина з майбутнім» у Львові та Києві.