02.04.2020. Послання Генерального секретаря і банер дня ООН

У Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму ми визнаємо і підкреслюємо права людей з аутизмом. В цьому році ми відзначаємо цей день на тлі глибокої кризи суспільної охорони здоров’я, який не мав прецедентів протягом нашого життя, – кризи, під час якої люди з аутизмом піддаються непропорційно високому ризику, зумовленому поширенням коронавируса і наслідками цього для суспільства.

Люди з аутизмом мають право на самовизначення, незалежність і автономію, а також право на освіту та працевлаштування на рівні з іншими. Однак руйнування життєво важливих систем і мереж підтримки в результаті поширення інфекції COVID-19 посилює перешкоди, з якими стикаються люди з аутизмом при здійсненні цих прав. Ми повинні забезпечити, щоб затяжна дестабілізація, спричинена поточною надзвичайною ситуацією, не привела до «відкату назад» в реалізації тих прав, для забезпечення яких люди з аутизмом та організації, що їх представляють, доклали так багато зусиль.

Загальні права людини, включаючи права інвалідів, не повинні порушуватися під час пандемії. Уряди несуть відповідальність за забезпечення того, щоб їх відповідні заходи враховували особливі потреби людей з аутизмом. Люди з аутизмом ні за яких обставин не повинні стикатися з дискримінацією при зверненні за медичною допомогою. Вони повинні і надалі мати доступ до систем підтримки, необхідним для того, щоб вони могли залишатися в своїх будинках і спільнотах в період кризи, а не стикатися з перспективою примусової інституціоналізації.

Ми всі можемо зіграти роль в забезпеченні того, щоб в цей важкий період необхідна увага приділялася потребам людей, які в непропорційно великий мірі зачеплені інфекцією COVID-19. Інформація про запобіжні заходи повинна надаватися в доступних для інвалідів форматах. Ми повинні також визнати, що, коли школи переходять на онлайнове навчання, учні, які використовують нестандартні способи навчання, можуть виявитися в особливо невигідному становищі. Те ж саме стосується і професійної діяльності та віддаленої роботи. Навіть в ці непередбачувані часи ми повинні поставити собі завдання консультуватися з інвалідами та організаціями, які їх представляють, та забезпечити, щоб наші нетрадиційні методи роботи, навчання і взаємодії один з одним, а також наші глобальні заходи реагування на коронавірус були інклюзивними і доступними для всіх людей, в тому числі для людей з аутизмом.

Права людей з аутизмом повинні прийматися до уваги при розробці всіх заходів у відповідь на інфекцію COVID-19. У Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму давайте продемонструємо єдність, підтримаємо один одного і проявимо солідарність по відношенню до людей з аутизмом.

Джерело – https://www.un.org/ru/observances/autism-day