2 грудня в Києві Міністерство соціальної політики України спільно з Офісом Ради Європи організувало Форум «Відкритий простір», в якому взяли участь представники МГО «Фонд «Дитина з майбутнім» – Інна Сергієнко, засновник організації та Консул Аутизм Європа та Галина Лозова, директор МГО.

В рамках заходу були панельні дискусії з питань інклюзії людей з інвалідністю, працевлаштування, охорони здоров’я, освіти, культури, а також надання соціальних послуг, проведення реабілітаційних заходів тощо. Звучали також “історії успіху” людей з інвалідністю.

«На одному майданчику зібрали представників державної влади і громадських організацій. Сподіваюся, це говорить про готовність державних інституцій до конструктивного діалогу з представниками громадськості. Нас, як представників організації, яка займається питаннями адвокації прав дітей з аутизмом, дуже стурбувало те, що говорили про різні нозології людей з інвалідністю, але зовсім нічого про людей з ментальними порушеннями», – ділиться враженнями Галина Лозова.

Інна Сергієнко виступила учасником третьої панелі, яка висвітлювала освіту, культуру і спорт. Так, її виступ стосувався теми інклюзивної освіти аутистів.

«Люди з аутизмом теж можуть працювати, якщо проінвестувати в їх навчання. В такому випадку вони будуть користю для суспільства і держави, а не тягарем, який вимагає виплати допомоги, – пояснює Інна Сергієнко. – Проблема в тому, що фахівці потрібні дитині з ментальної інвалідністю як коляска для дитини з фізичною інвалідністю. Сьогодні, коли не вистачає грамотних фахівців для роботи в інклюзії, коли немає системи їх навчання і немає фінансової мотивації для роботи в школі, закриття установ спецосвіти може привести до того, що багато дітей залишаться без необхідної підтримки».

Також Інна Сергієнко розповіла, що новим гаслом Аутизм Європа на найближчі 2 роки став “І CAN LEARN. I CAN WORK” («Я можу вчитися. Я можу працювати»), який Консул особисто і МГО «Фонд «Дитина з майбутнім» поширюватимуть, підтримуватимуть та реалізовуватимуть в Україні.