Багато цінної інформації привезла директор з розвитку Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Ірина Сергієнко в Україну з Бутану, де відбулася Міжнародна конференція з аутизму та неврологічним розладам.

Наприклад, що розвиток дитини з особливими потребами затримується, якщо у неї немає контакту з нейротипічними однолітками. Але тут існує інша дуже велика проблема – цькування.  Для початку, не можна ховати від дитини її діагноз.  Тоді вона буде розуміти, як і чому вона відрізняється від інших. Це надасть їй впевненості та зменшить цькування. Навіть у високофункціональних дітей повинен бути хтось, до кого вони можуть звертатися, якщо у них будуть питання чи проблеми з соціальними елементами школи.

Батьки відіграють величезну роль у соціальному житті дитини. Якщо вони соромляться своєї особливої дитини, то люди це відчувають – особливо інші діти, і відносяться до особливої дитини відповідно, наче з ним щось не так. Через це значно підвищується вірогідність цькування чи ізоляції дитини з особливими потребами.

Ще одна помилка батьків – покладати виконання своїх мрій на дитину, замість того, щоб подумати, що краще саме для неї.