V Международная научно-практическая конференция в Минске

У Мінську (Білорусія) 14-15 квітня відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Спеціальна освіта: традиції та інновації».
У конференції взяли участь фахівці та педагоги з Білорусії, Росії, Литви, Швеції, Норвегії. Україну представила директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко. Вона виступила з доповіддю «Організація корекційно-педагогічних умов реабілітації дітей з аутичними порушеннями».

«Ми дуже раді, що Україна може бути представлена ​​на таких важливих міжнародних майданчиках. Це не тільки можливість розповісти світові про ситуацію з аутизмом у нашій країні, а й додатковий шанс дізнатися, як ті чи інші проблеми вирішуються в інших державах. Саме інклюзія і є однією з таких тем, в якій нам дуже важливий досвід наших колег із інших країн», – розповіла пані Рибченко.
Під час конференції також обговорювалися такі питання, як електронні засоби навчання для дітей з особливостями психофізичного розвитку, сучасні тенденції спеціальної та інклюзивної освіти, дорожня карта впровадження інклюзії, підготовка педагогів, мистецтво в соціальній інклюзії, супровід дітей з особливостями, поняття «тьютор» та інші.
Також в рамках ознайомлення розвитку в Білорусі роботи з людьми з особливостями, директор Фонду побувала в соціальних майстернях при Білоруській православній церкві. Їх засновник – протоієрей, настоятель храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», лауреат Державної премії Республіки Білорусь «За духовне відродження» Ігор Коростильов. У майстернях особливі люди, в тому числі і з аутизмом, займаються творчістю – вирізають з дерева, роблять різноманітні сувеніри. Всіх своїх учнів тут годують, а також влаштовують для них і за їх участі різні заходи.
«Це дуже добре, що людей з особливостями соціалізують таким чином. У майстернях вони вчаться спілкуватися один з одним, займаються цікавою для себе справою і відчувають, що потрібні суспільству», – прокоментувала пані Рибченко.