Громадські організації України, які займаються проблемами людей з аутизмом, зробили відкрите звернення до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю у відповідь на звіт «Огляд Ситуації в Україні: Медичні експерименти на дітях з аутизмом», наданий Autistic Minority International на 14 сесію цього Комітету ООН.

«Ми поважаємо інтерес, який Autistic Minority International виявляє до ситуації з людьми з аутизмом в Україні, але хотіли б надати наше розуміння і нашу позицію на ті проблеми які дійсно мають місце в Україні» – так починається Звернення до Комітету ООН ВГО «Громадський союз захисту прав осіб з порушеннями спектру аутизму »(Київ), ВБО «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» (Київ), РБО «Благодійний фонд «Асоціація батьків дітей з аутизмом» (Київ) і РБО« Благодійний фонд «Дети радуги» (Сєвєродонецьк).
У зазначеному вище Звіті йшлося про лікування аутизму в Україні стовбуровими клітинами, проте на думку експертів ««лікування» аутизму стовбуровими клітинами взагалі не є відомим або поширеним методом лікування на Україні». Автори відкритого звернення зробили акцент на тому, що дійсно хвилює і важливо сьогодні для людей з аутизмом:
1. Відсутність визнання і розуміння законодавцями, фахівцями всіх профілів і широкої громадськості того факту, що діти і дорослі з аутизмом належать до своїх вікових групі і повинні бути повністю включені до законів, програм та послуг, які існують для таких груп населення.
2. Відсутність (чи недостатнє) розуміння природи порушень спектру аутизму законодавцями та фахівцями (наукового і практичного профілю всіх сфер – медицина, освіта, соціальний захист тощо) призводять до того, що система допомоги орієнтована на лікування, а не розвиток дітей з аутизмом.
3. Існує хибна і повсюдно поширена практика, коли за рішенням МСЕК (медико-соціальної експертної комісії), після 18-річчя, діагнози аутистичного спектру у пацієнтів змінюється на такі діагнози, як шизофренія або розумова відсталість. У дитини 18 років зникає право на власний діагноз. Сьогодні в Україні, практично, немає дорослих аутистів!
4. Відсутність системи підтримки сім’ям, в яких проживають діти / дорослі з порушеннями спектру аутизму.
Повний текст Звернення (скачати)