2 грудня держава в особі Міністерства освіти і науки України та громадськість в особі Фонду допомоги  дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» домовились про офіційне партнерство та сприяння. Вони підписали довгоочікуваний Меморандум про співробітництво, який допоможе об’єднати зусилля щодо надання соціально-психологічної, освітньої та юридичної допомоги сім’ям, в яких є люди з аутизмом, інтегрувати дітей з аутизмом у суспільство, сприяти реалізації регіональних, місцевих та міжнародних програм, індивідуального навчання, виховних та корекційних процесів.

За словами міністра Лілії Гриневич, вирішити проблеми, які наразі існують у сфері роботи з дітьми з аутизмом, дуже складно.  «Для цього необхідне співробітництво не тільки з системою освіти, чи системою охорони здоров’я, але й системою соціальної допомоги – це питання потрібно вирішувати комплексно», – сказала Гриневич.

Також вона зазначила, що співробітництво з МОН та Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму повинно сприяти формуванню толерантного та позитивного відношення суспільства до людей з особливими потребами. «Щоб покращити умови для розвитку дітей з синдромом аутизму нам необхідне співробітництво з громадськістю. За час роботи і в парламенті, і в Міністерстві я зрозуміла: якщо хочеш реально щось зробити – зроби це у партнерстві з громадськими організаціями – небайдужими людьми, які постійно працюють з певним питанням, для яких це сенс життя», – зазначила міністр.

В свою чергу, засновник Фонду «Дитина з майбутнім» Інна Сергієнко зазначила, що вже проведена серія переговорів з європейськими партнерами, і деякі з них готові надати свої програми для перекладу та адаптації. «Партнерство з МОН забезпечить найбільш ефективне впровадження цих програм в Україні. Такий системний підхід допоможе крок за кроком ліквідувати брак знань в роботі з дітьми з аутизмом», – підкреслила пані Сергієнко.