В останніх числах травня в Нью-Йорку відбулася 2а Зустріч Глобальної Ініціативи AutismSpeaks «Адвокація. Лідерство. Спільнота». На запрошення організаторів на зустріч приїхали представники 25 країн, в т.ч. з України в особі Консула «Аутизм-Європа» і засновника Фонду «Дитина з майбутнiм» Інни Сергієнко, а також Глави Асоціації батьків дітей з аутизмом Євгенії Панічевської.

Зустріч включала в себе серію доповідей про практики і проблеми різних країн, а також чотири секції «Адвокація», «Поінформованість» , «Фандрайзинг» і «Послуги сім’ям». Кожна із секцій представляла собою дискусійний майданчик, де учасники ділилися досвідом, обговорювали проблеми своїх країн, презентували історії успіху.

«AutismSpeaks є найвпливовішим майданчиком сфери аутизму в США. Приймати участь у Зустрічі такого рівня для нас є великою честю і важливим досвідом. Ми стали частиною нової співдружності, що дозволить координувати наші зусилля в світовому масштабі. Було багато розказано про наші успіхи в сфері адвокації прав на рівні держави, інформаційних проектах, про послуги, які існують в Україні. Наші колеги в свою чергу ділилися своїм досвідом. Зустріч дозволила в досить невимушеній дружній обстановці заявити Україну, як країну, яка не дивлячись на складну ситуацію, намагається створити систему допомоги людям з аутизмом», – розповідає Інна Сергієнко.

«Участь у такій зустрічі неймовірно цінний досвід з одного боку, і джерело сил з іншого. Будь-які офіційні заходи на тему “проблеми та шляхи їх вирішення” в нашій країні – це звіти про неіснуюче. Тут же ми говорили про реальні події, досягнення, проблеми і спільно виробляли дії, які допоможуть людям з аутизмом та їх близьким. Зараз ми перебуваємо в стадії підготовки до парламентських слухань, і загальний градус неприйняття, нерозуміння, небажання почути про проблеми дітей з аутизмом та їх родин вражає. В Україні проблема аутизму досі вважається надуманою і перебільшеною. Це такий етап розвитку, через нього пройшли в багатьох країнах, спільними зусиллями пройдемо і ми. Головне – не здаватися і берегти сили. Аутизм – це шлях, довжиною в життя … », – ділиться враженнями Євгенія Панічевська .