Працевлаштування особливих людей: унікальний звіт Міжнародної Асоціації «Аутизм Європа»

МГО «Дитина з майбутнім» публікує розширений звіт Міжнародної Асоціації «Аутизм Європа» під назвою «Аутизм та робота. Разом ми можемо».

Це колективна монографія, звіт із питань і проблем працевлаштування людей у різних країнах світу. У звіті цитується Конвенція про права інвалідів і те, яким чином дотримуються права для різних груп людей з РАС у різних країнах, наводяться приклади з реального життя.

«Інформація, надана в звіті, є особливо актуальною у світлі стратегії «Аутизм Європа» на 2020-2022 рр. «I can learn. I can work», – підкреслює Інна Сергієнко, засновниця МГО «Дитина з майбутнім» і Консул «Аутизм Європа». – На прикладі конкретних людей, з одного боку, і офіційної інформації – з іншого, вона презентує не тільки успішні кейси пошуку роботи для особливих людей, а й вказує на головні проблеми в цій сфері. Для України це також хороша можливість зрозуміти, що робиться в інших країнах, і порівняти нашу ситуацію із загальносвітовою».

Крім того, в звіті дуже якісно структурована і систематизована різна інформація про питання і труднощі, з якими стикаються люди з аутизмом при працевлаштуванні; сильні сторони людей з аутизмом, на які можна спиратися; трудові права в міжнародному, європейському та державному контексті; підтримка на роботі і т.д.

Звіт, науковим редактором якого виступив Ігор Шпіцберг, засновник Центру реабілітації інвалідів дитинства «Наш сонячний світ», виданий у 2014 році, а в 2017-му цей же Центр зробив його переклад з англійської мови.

МГО «Дитина з майбутнім» висловлює подяку всім людям і організаціям, які взяли участь в підготовці і формуванні цього унікального матеріалу.

Повна версія звіту російською мовою

Англомовна версія звіту https://www.autismeurope.org/blog/2014/03/30/autism-and-work-together-we-can-2/