Вчора відбулося позачергове засідання платформи «Autusm Ukraine Friendly», на якому розглядались питання відповідності документів МОЗ. Зокрема експерти говорили про відповідність критеріям МКФ наказу №1060 від 08.05.2019 «Про затвердження Критеріїв для розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами та форми первинної облікової документації «Висновок про стан функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я дитини, що потребує інклюзивного навчання» та інструкції щодо її заповнення». З доповіддю по цьому питанню виступила Голова Асоціації батьків дітей з синдромом аутизму Євгенія Панічевська. Вона зібрала всі зауваження, які виникли в експертів щодо відповідного наказу. Вони будуть опрацьовані та в формі депутатського запиту надіслані в МОЗ України. 

Як результат роботи платформи в цьому сезоні була створена робоча група з представників Мінсоцполітики України, експертів від громадських організацій. Завдяки цій співпраці було створено Державний стандарт супроводу під час інклюзивного навчання.

Наразі розробляються зміни до діючих стандартів відповідно до нового ЗУ «Про соціальні послуги». МГО «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім” також залучена до процесу створення  нових стандартів надання послуг особам з особливими потребами. Керівник Директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН України Хіврич Валентина відповідала на запитання батьків щодо організації інклюзивної освіти. Так, вона звернула увагу на те, що для організації інклюзивного класу або групи достатньо заяви батька (опікуна) та висновку ІРЦ. Кошти на регіони виділяються – батькам слід відслідковувати, щоб міська влада вчасно направляла ці кошти в заклади освіти.

В рамках засідання платформи в прямому ефірі було продемонстровано, як користуватися інтерактивною картою пошуку ІРЦ, та як не виходячи з дому записати дитину на безкоштовну консультацію та тестування до ІРЦ. Якщо в вашому населеному пункті немає ІРЦ, то ви маєте право отримати консультацію та пройти тестування в найближчому ІРЦ, зазначають експерти.

Інна Сергієнко, Консул Аутизм Європа та засновник МГО «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім” виступила модератором заходу. Від МГО також була присутня директор Галина Лозова.