16 листопада, в День толерантності, Директор з розвитку Фонду «Дитина з майбутнiм» Ірина Сергієнко провела освітні лекції по аутизму для учнів 6-7 класів київської школи №128. Ірину запросили після того, як в деяких класах діти почали обзивати один одного аутистами. Такі своєрідні ігри-глузування часто бувають серед підлітків. Для того, щоб пояснити дітям, що таке аутизм, і чому будь-яка своєрідність гідно шанобливого ставлення, лекцію приурочили до Дня толерантності.

Підлітки – складна аудиторія. Тому Ірина підійшла до завдання творчо. Замість звичайного вітання – ребус, закодований текст. Це захопило і допомогло зосередити увагу дітей.

Ірина розповідає: «Для наочності я провела експеримент. Дала двом хлопцям просте завдання. Виконати його було неможливо, адже завдання було на незнайомій їм мові! Але, якщо хтось цієї мови не знає, – це ж не означає, що він дурний. У якийсь момент підключився клас і допоміг. Таким чином я одночасно показала дітям важливість підтримки оточуючих. А після експерименту перейшла до розповіді про функції мозку, як він влаштований, як відмінність його структури впливає на світосприйняття, а далі – до теми аутизму. У аутистів інша будова мозку і, відповідно, інше сприйняття світу.

Кожен з нас різний, і це не робить когось краще або гірше. І, само собою, не є приводом для глузувань. На завершення я показала дітям фото відомих аутистів. Кожен з них успішний і реалізований в своїй справі. Все – завдяки нестандартному світогляду. Ці факти справили на них ще більше враження. Вірю, що намагалася не дарма і мені вдалося достукатися до кожного».