За ініціативою «Асоціації Жінок Пані» 26 січня з лекційною програмою у Краматорськ приїхала Консул провідної європейської асоціації «Аутизм Європа» Інна Сергієнко та розповіла про те, чим люди з аутизмом відрізняються від звичайних, та як реагувати та допомагати їм адаптуватися до оточуючого світу.

«Жителі Краматорська, який був окупований, пережили важкі часи, але залишилися позитивними та проукраїнськими. Активісти робили все можливе задля збереження міста у складі України, максимально сприяли збереженню миру у Краматорську. А сьогодні, коли гіркі часи залишилися позаду, вони не забувають про таку проблему як аутизм», – говорить Інна Сергієнко.

Протягом 2016 року, дякуючи активній позиції батьків дітей з аутизмом, у Краматорську був проведений аналіз ситуації з аутизмом. «Як показав процес підготовки до семінару, Краматорську дуже бракує інформації: навчатися хочуть як спеціалісти-практики (психологи, дефектологи, логопеди), так і самі батьки, – говорить Вікторія Лиснеко, представник ініціативної групи батьків Краматорська. – Як і в інших містах України, проблеми виховання дитини з аутизмом, переважно, лягають на плечі батьків. Додатково позначається неготовність суспільства адекватно сприймати особливих діток. Але ми щиро сподіваємось, що даний семінар допоможе подолати наші складнощі».

Після семінару Інна Сергієнко мала можливість побачити місцевий дитячий садок з групами для аутистів, школу з інклюзивною освітою та Центр реабілітації дітей з інвалідністю. У кожному закладі були проведені круглі столи за її участю.

«Ми побачили у Краматорську дуже гарну можливість розвитку сервісів для аутистів – у них є школа з інклюзивним навчанням та Центр реабілітації дітей з інвалідністю. Обидва заклади державні та знаходяться поряд, – зазначає Пані Сергієнко.- Це дуже добре, коли дитина може ходити у інклюзивний клас, а потім відвідувати корекційний центр після занять. Ми дали колегам з Краматорська ідею моделі комплексного закладу та вони погодились, що вона цікава».

Семінар з аутизму у Краматорську – тридцятий у регіональному турі Консула «Аутизм Європа» Інни Сергієнко, яка отримала міжнародну нагороду від INAP +2014 (Naturally Autistic People Awards) у номінації Community Mentor (Наставник спільноти).