Створення центрів денного перебування, будинки підтримуючого типу та брак фахівців – найгостріші проблеми, які підняли рівненські батьки під час «телефонної зустрічі» з представниками фонду «Дитина за майбутнім». Рівненський благодійний фонд «Погляд» організував літній табір для сімей з особливими дітьми, в рамках якого і була організована «зустріч».

«Рівне – один з найбільш просунутих в Україні міст в питанні реабілітації дітей з аутизмом. Саме тому рівненські батьки вже сьогодні серйозно задумалися про перспективи для їх підростаючих дітей. Ми розповіли про Львівський досвід спільного проживання аутистів, підсумки конференції, яка нещодавно пройшла, і представленому на ній досвіді. Також обговорили питання співпраці та координації дій», – розповідає директор Фонду Лариса Рибченко.

Під час «зустрічі» представники Фонду також поділилися досвідом інших країн з організації центрів денного перебування для дорослих людей з аутизмом і будинків / квартир підтримуючого типу, де, як правило, живуть 3-4 дорослих аутиста в супроводі соцпрацівників. Також обговорювалися питання отримання освіти і роботи.

«Те, що батьки вже сьогодні думають, що чекає на дітей через 10 років, говорить про колосальний прорив в їхній свідомості. Вони готові вчитися і боротися за своїх дітей. Адже насправді ніхто крім нас не доб’ється для наших дітей повноцінного нормального життя. Навіть на Заході, де рівень толерантності значно вище нашого, допомога держави дуже не велика. І там, де вона є, вона існує тільки завдяки батькам, які постійно вимагали право своїх дітей на повноцінне життя. Тому ми активно обговорювали роль місцевих адміністрацій, на плечі яких, судячи реформи на яку ми очікуємо, ляже фінансування потреб наших дітей», – зазначила Інна Сергієнко, консул «Аутизм- Європа».

Традиційно піднімалися питання браку фахівців, які можуть допомогти дітям з аутизмом. Над цим питанням зараз йде активна робота спільно з Міністерством освіти, розробляються спеціальні програми, проводяться спецсемінари. Однак це тільки початок шляху.