14 березня відбулось чергове засідання Національної платформи «Україна дружня до аутизму». Його присвятили питанню соціальної послуги підтриманого проживання, яка тільки починає впроваджуватися та розвиватися в державі.

«Саме в рамках роботи платформи ми маємо яскравий приклад можливості міжвідомчої взаємодії та, висвітливши питання, надію на його вирішення», – розповідає Марина Кучерява, засновник БФ «САМ».

Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я та Уповноважений ВР з питань людини в ході засідання представили свої виступи, з яких стало зрозуміло, що законодавство щодо державного стандарту підтриманого проживання виписане та впроваджене, але необхідне доопрацювання. «Було вирішено зробити інфографіку і додатково проінформувати всіх дотичних, яким чином та опираючись на які законодавчі акти спеціалісти на місцях зможуть ініціювати організацію підтриманого проживання», – додала Марина Кучерява.

Представники Фонду допомоги дітям з аутизмом «Дитина з майбутнім» були активними учасниками заходу. Так, Інна Сергієнко, засновник Фонду «Дитина з майбутнім» підняла питання про гарантії для центрів підтримуваного проживання і батьків – хто буде відповідати за фінанси і майно людини на підтримуваному проживанні після смерті його батьків – та описала закордонний досвід таких систем – частину оплати гарантує уряд, частину самі батьки і частину – трастові фонди. Після смерті батьків їх частину оплачує страхова компанія.

Наступне засідання експерти вирішили присвятити більш докладному обговоренню цього ж питання та пошуку конкретних рішень, які реально втілити в Україні, опираючись на вже існуючий потенціал.