У Борисполі на другому поверсі ТРК «Аеромол» проходить фотовиставка «Дитина з майбутнім», присвячена дітям-аутистам, які віднайшли втрачену нитку зв’язку із реальним життям.

За статистикою, 1% усіх новонароджених мають синдром аутизму. Ці дітки, зазвичай, дуже талановиті, але у них порушений зв’язок із зовнішнім світом. Ніхто не знає, чому виникають такі порушення. Дитина-аутист може народитися у будь-якій родині, незалежно від статусу, достатку чи інтелектуального рівня. Природа відкриває їм такі можливості головного мозку, які звичайній людині недоступні. Але обмежує контакти з навколишнім світом. Це позначається, насамперед, на поведінці дітей. Вони закриті, загострено реагують на явища зовнішнього світу. Та часто такі діти страждають і фізично. Ліків від аутизму не існує, медикаменти лише зменшують прояви симптомів.

Діти з аутизмом — немов інопланетяни, що опинилися на Землі без інструкцій з орієнтації в просторі. Проте точки дотику між зовнішнім простором і внутрішнім світом дитини природа залишила. Важливо тільки якомога раніше відшукати їх і допомогти дитині розвинути дані природою здібності. Саме тому величезне значення має виховання, корекція та ранній розвиток дитини. Тоді дітки мають шанс відвідувати звичайну школу, здобувати знання у вищих навчальних закладах і реалізувати свої таланти.

Саме такий підхід практикується у спеціалізованому Київському дит-садку для дітей з аутизмом «Дитина з майбутнім». Про його вихованців та їхні досягнення розповідає фотовиставка, яку протягом червня можна відвідати у ТРК «Аеромол».

Цю виставку презентувала міжнародна громадська організація «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім». Ідея належить мамі дівчинки-аутиста Оленки Федотової, яка зі своїми друзями-фотографами організувала цю виставку. На стендах зображено 16 історій дітей, які змогли адаптуватися до зовнішнього світу і сьогодні радіють життю.

Директор ГО Фонд «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко, презентуючи виставку, наголосила, що її мета — показати, що вони, насамперед, діти, і можуть бути такими ж життєрадісними, добрими і щирими, як і всі інші.

На жаль, усе це — робота фондів та небайдужих людей, яких упритул торкнулася проблема аутизму. Про державну підтримку сьогодні не йдеться. І для бориспільських батьків, які виховують дітей-аутистів, ця виставка — тільки приклад і надія на майбутню перспективу. Бо для створення подібних дитячих закладів у нашому місті шансів немає.

Джерело: https://i-visti.com/publications/22_783/10265/