21 листопада в Тернополі відбувся семінар «Проблеми та досягнення в сфері аутизму в світі і Україні» в рамках регіонального туру Консула провідної європейської асоціації «Аутизм Європа» Інни Сергієнко. Семінар став першим заходом Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, який офіційно був створений лише у вересні цього року.

«Хоч ми ще не відкрили наш центр для відвідувачів, проте вважаємо за потрібне готувати спеціалістів заздалегідь, – говорить директор Тернопільського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Наталія Турецька. – Послухати Інну Сергієнко та почерпнути нову інформацію охоче прийшли педіатри, педагоги, психологи, соціальні працівники області. Донедавна наша область була єдиною в Україні, яка не мала обласного центру реабілітації інвалідів, тому тепер ми починаємо будувати нову систему роботи з особливими дітьми».

Консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко звернула особливу увагу на проблему адаптації людей з аутизмом до реалій навколишнього світу – як інтегрувати таку дитину, вибрати для неї правильну активність, підібрати корисні заняття, підходи, перетворити ігри, творчість та спілкування на терапію. Говорили також про актуальні питання сфери – від ранньої діагностики розладу до залучення особливих дітей до навчального процесу в школі.

«Переваги міжнародних організацій в тому, що вони надають безцінну можливість обмінюватися досвідом, а функції Консула – передавати і поширювати цю інформацію в своїй країні. Тому я намагаюся якомога доступніше донести до спеціалістів та батьків дітей з аутизмом дієві практики щодо адаптації дітей з аутизмом до навколишнього середовища, – говорить Консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко. – Це основа в роботі з такими дітками, оскільки їх потрібно вчити спочатку елементарного – бути уважними, вміти слухати, бути більш посидючими, реагувати на прохання – щоб в результаті вони могли навчатися читати, рахувати,спілкуватися з іншими».

«Проблематика реабілітації людей з особливими потребами є дуже актуальною на сьогоднішній день, – переконаний директор Департаменту соціального захисту населення Тернопільської області Вадим Боярський. – І хоч ми відстали дуже сильно, проте я вважаю, що не варто нам вигадувати якісь власні програми, достатньо скористатися досвідом європейських країн».