круглий стіл у Верхівні раді: Проблеми професійної орієнтації та працевлаштування молоді з особливостями

28-го березня 2018 року о 12:00, у стінах Верховної Ради України відбувся круглий стіл «Проблеми професійної орієнтації та працевлаштування молоді з особливими потребами», організований Комітетом Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та особисто заступником Голови зазначеного Комітету, народним депутатом від Радикальної партії Олега Ляшка Денисом Силантьєвим. Співорганізатором виступив народний депутат України, ініціатор створення Національної платформи “Україна дружня до аутизму” Юрій Мірошниченко. Інна Сергієнко, консул «Аутизм-Європа», засновник МГО «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» спільно з Інною Силантьєвою, експертом соціально-політичних питань, Головою Всеукраїнського Жіночого Руху «Жінки за зміни» виступили модератором заходу.

Метою круглого столу стало широке громадське обговорення питань сучасного стану професійної орієнтації, законодавчого забезпечення вирішення проблем, пов’язаних з працевлаштуванням молоді з особливими потребами. В рамках заходу учасники працювали над визначенням ключових завдань для органів державної влади та місцевого самоврядування, профільних організацій та суспільства в цілому щодо забезпечення людей з особливостями роботою.
«Для нас це був перший досвід організації дискусійної площадки разом із Комітетом Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму у стінах Верховної Ради,» – ділиться враженнями Інна Сергієнко. «Вперше у громадськості була можливість озвучити свої проблеми щодо цього питання та надати рекомендації безпосередньо Комітету. Ми сподіваємось, що вони будуть враховані при роботі з нормативними документами за результатами круглого столу. Особливо корисним для нас був представлений міжнародний досвід з вирішення проблем працевлаштування людей с особливостями. Ми раді, що частина представлених кроків вже присутня у нашій законодавчій базі та деяких практиках. Але ми все одно тільки на початку шляху. Сподіваємось і надалі отримувати підтримку від наших органів влади. Впевнені, що настане той час, коли люди з особливостями зможуть не лише отримувати допомогу, але й працювати і таким чином мати повноцінне життя», – підкреслила консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко.
Учасниками круглого столу виступили народні депутати, представники міністерства охорони здоров’я та соціальної політики, парламентських комітетів, організацій системи ООН в Україні, наукових та науково-дослідних установ, громадських організацій, а також іноземні експерти, роботодавці та інші фахівці.
Круглий стіл підтримали Фонд Інни Силантьєвої, ВГОІ «Інститут реабілітації та соціальних технологій», Благодійний фонд «Право на щастя».