Під час зустрічі з Уповноваженим Президента України з прав дитини провідні фахівці в галузі дитячої психіатрії представили проект «Концепції організації психіатричної допомоги дітям», розроблений спільно зі спеціалістами Міністерства охорони здоров’я на виконання Указу Президента «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні».
Як зазначив Юрій Павленко, реформа психіатричної допомоги дітям є особливо актуальною та потребує комплексного системного вирішення. Сьогодні кожна четверта-п’ята дитина в Україні потерпає щонайменше від одного психічного розладу, кожна п’ята має поведінкові, когнітивні або емоційні проблеми, у кожної восьмої діагностується хронічний психічний розлад. Майже три відсотки дітей в Україні постійно потребують психіатричної допомоги, більшості дітей потрібна підтримка психолога чи логопеда.

Представлена Концепція передбачає основні напрями реформування системи охорони психічного здоров’я дітей в Україні, а саме: вдосконалення порядку надання психіатричної допомоги дітям, зокрема відокремлення стаціонарної психіатричної допомоги для дітей від психіатричної допомоги для дорослих та інтеграція відділень спеціалізованої психіатричної допомоги дітям у структуру багатопрофільних дитячих лікарень. Йдеться також про розвиток медичної допомоги дітям із психічними розладами та особливими потребами за місцем проживання; створення служб психосоціальної підтримки дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами, дітей з психічними розладами за місцем їх проживання у співпраці з родинами, школами, спеціалізованими центрами.

Концепцією пропонується привести порядок надання психіатричної допомоги дітям у відповідність до міжнародних зобов»язань України, усунути зловживання психіатрією при організації медичного супроводу, надання соціальних та освітніх послуг дітям сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, вихованцям інтернатних закладів.
У Концепції також передбачено налагодження міжсекторальної взаємодії дитячих закладів Міністерств охорони здоров’я, соціальної політики, освіти і науки, молоді та спорту щодо розробки спеціальних профілактичних програм, які сприятимуть зміцненню психічного здоров»я дітей; програм інтеграції дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами і дітей з психічними розладами в існуючі загальні системи освіти та професійної підготовки; програм підготовки вчителів загальним принципам психосоціальної терапії дітей з дефіцитом уваги, імпульсивністю, гіперактивністю та розладами поведінки.
За підсумками зустрічі Уповноважений Президента України з прав дитини підтримав проект «Концепції організації психіатричної допомоги дітям». Прийнято рішення про направлення цієї Концепції на розгляд до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією спільного доопрацювання та подальшого винесення її на розгляд Кабінету Міністрів.
Концепцію на зустрічі представили головний дитячий психіатр МОЗ Ігор Марцинківський, президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, голова секції дитячої психіатрії Асоціації психіатрів України Ольга Доленко, засновник міжнародної громадської організації «Діти з майбутнім» Лариса Рибченко.


01.03.2012 | Прес-служба Президента України Віктора Януковича
http://www.president.gov.ua/news/23171.html

01.03.2012 | Портал ЛІГА:ЗАКОН
http://news.ligazakon.ua/news/2012/3/1/58366.htm