Загадкова хвороба сучасності. Аутизм! Діагноз, який ставили художнику Ван Гогу, науковцю Ейнштейну, кінорежисеру Спілбергу та мільярдеру Гейтсу. Ця недуга змушує сперечатися вчених усього світу. Що робити, коли лікарі кажуть: ваша дитина — аутист? Матеріал Тетяни Іванченко.

Тимурові легше зазирнути в об’єктив відеокамери, ніж в очі незнайомця. У малого аутизм. Про те, що син не такий як усі, Євгенія дізналася два роки тому. Каже, відтоді на родину звалилася купа проблем.

Євгенія Панічевська, мати хлопчика-аутиста:

— Все диагностики, обучение, реабилитация стоят больших денег. Сад вообще найти нереально, можно найти какие-то реабилитационные центры, и то это в крупных городах.

Аби аутисти не залишалися сам-на-сам зі своєю хворобою, потрібна підтримка держави, кажуть громадські активісти. У Штатах давно вже знайшли рецепт вирішення цієї проблеми.

Доктор Вірджинія Бассі, професор з клінічної психології Сан-Франциско (США):

— Держава оплачує освіту таких дітей, спеціальні програми допомагають їм жити, працювати і стати частиною суспільства.

Усе впирається у спеціалістів та гроші, кажуть у Міносвіти та обіцяють: спеццентри на кшталт закордонних будуть і у нас. Щоправда не уточнюють, коли.

Віра Шинкаренко, керівник відділу інклюзивної освіти Міносвіти України:

— Питання актуальне і ми його будемо розглядати. — Це протягом року, двох? — ви знаєте, на сьогодні я не можу сказати, тому що це потребує вирішення на державному рівні.

Що старшою стає дитина-аутист, то складніше їй призвичаїтися до життя, розказує Інна Сергієнко. Втрачений момент може надто дорого коштувати.

Інна Сергієнко, співзасновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму:

— Это инвалид, который будет всю жизнь сидеть на шее у общества, у родителей.

Тому для малого Тимура кожен день на вагу золота. Майбутнє хлопчика залежить від товщини родинного гаманця. Одне заняття зі спеціалістом мінімум 200 гривень. Але мати впевнена: це того варте.

Євгенія Панічевська, мати хлопчика-аутиста:

— Дети — это я, это воздух мой, это моя жизнь.
Тетяна Іванченко, Микита Ісайко, «Новини», телеканал «Інтер»

Подробности-ТВ